Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Paris, je t'aime!


Την αποκαλούν Πόλη του Φωτός...και του έρωτα...Ποιος δεν έχει ακούσει για τη λεωφόρο Champs-Elysees, τον ποταμό Σηκουάνα ή για το πασίγνωστο Moulin Rouge; Εξάλλου ο ρομαντισμός ξεχειλίζει διάχυτος στα γραφικά στενά του Παρισιού και σε συνεπαίρνει από το πρώτο λεπτό...
Επειδή λοιπόν ΕΣΕΙΣ μας το ζητήσατε αναδεικνύοντας το Παρίσι ως ιδανικό προορισμό για τις διακοπές των Χριστουγέννων, εμείς ταξιδέψαμε ως εκεί και μετά από παραμονή μίας εβδομάδας (17-24 Νοεμβρίου), σας μεταφέρουμε προσωπικές εμπειρίες και πληροφορίες από πρώτο χέρι!
Αυτό που μας άφησε άφωνους ήταν η παραμυθένια συνοικία της Μονμάρτης με τη γνωστή εκκλησία Sacre-Coeur. Κατεβαίνουμε στη στάση Blanche, παίρνουμε την ανηφόρα και αν θέλουμε, κάνουμε μια στάση για καφέ στο ''Caffe des deux Moulins'', γωνία Rue de Cauchois και Rue Lepic. Εκεί έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας ''Amelie''. Συνεχίζουμε ανηφορικά και κάθε τόσο κοιτάμε πίσω την υπέροχη θέα! Περνάμε από την πλατεία των καλλιτεχνών, Place du Tertre, η οποία είναι γεμάτη ζωγράφους πρόθυμους να ζωγραφίσουν το πορτραίτο σας με το αζημείωτο φυσικά. Συνεχίζουμε προς την Sacre Coeur όπου αξίζει να καθίσει κανείς στα σκαλιά μπροστά στην εκκλησία με θέα ολόκληρο το Παρίσι και παρέα πολλούς πλανόδιους τραγουδιστές! Μετά από όλα αυτά μένει μια βόλτα στα γύρω σοκάκια με τις ωραίες creperies. Αν βραδιάσει προτείνουμε το μπαρ ''Rendevous des Amis'' ένα ποτήρι κόκκινο κρασί Pinot Noir! Κατηφορίζοντας προς το μετρό Pigalle επιβάλλεται να πάρουμε μία γεύση από τα καμπαρέ σαν το πασίγνωστο ''Moulin Rouge'', ''White horse'' και ''Lido''. Μην ξεχάσετε να δείτε την Παναγία των Παρισίων (Notre Dame) στην ομώνυμη στάση του μετρό και φυσικά τον πύργο του Eiffel σε νυχτερινή ώρα! Κάθε μία ώρα μπορείτε να θαυμάσετε τα χιλιάδες φωτάκια του πύργου που αναβοσβήνουν για πέντε λεπτά!
Το Παρίσι φημίζεται για ρούχα υψηλής ραπτικής και τη μόδα, έτσι προτείνουμε έναν περίπατο στη μεγάλη λεωφόρο Champs Elysees η οποία καταλήγει στην αψίδα του θριάμβου. Για πιο casual ντύσιμο προτιμήστε την οδό Faubourg-St Antoine στη Βαστίλη και το εμπορικό κέντρο Les Halles στην ομώνυμη στάση του μετρό. Εκεί κοντά βρίσκεται το κέντρο Pompidou με εκθέσεις μοντέρνας τέχνης. Εκτός αυτού, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το μουσείο του Dali στη Μονμάρτη και το Λούβρο το οποίο όμως θέλει πολύ χρόνο για να το γυρίσετε (Παρασκευή 18:00-22:00 είναι δωρεάν!). Επειδή πέρα από τα αξιοθέατα πρέπει να γεμίσουμε και τις μπαταρίες μας, πρπτείνουμε για φαγητό το ιταλικό εστιατόριο ''Pastapapa'' (94 Rue Saint Denis, σταθμός μετρό Les Halles) για μακαρονάδες χωρίς τέλος! Στη Λατινική συνοικία, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από γαλλικά εστιατόρια με τα κλασσικά ''fondus'' και τα ''entrecotes'' (παραδοσιακό πιάτο με κρέας - προτιμήστε καλομαγειρεμένο αν δεν θέλετε αίμα στο πιάτο σας!). Για πιο ελληνικές γεύσεις, η περιοχή είναι γεμάτη με σουβλατζίδικα(προτείνουμε το Πάρος) και λιβανέζικα - τούρκικα κεμπάπ!
Nightlife: Στη Rue Oberkampf (metro St. Maur), μπορείτε να διαλέξετε μπαράκια για νωρίς το βράδυ. Επίσης, αρκετά βραδυνά μπαράκια θα βρείτε στη Rue de la Roquette, κοντά στη Βαστίλη. Βέβαια, όλα τα παραπάνω κλείνουν το αργότερο στις δύο το βράδυ. Για τους λάτρεις της jazz μουσικής, ανακαλύψαμε το ''Le Caveau des Oubliettes'' (52 Rue Galarde, κοντά στο μετρό St.Michel) με live jazz εμφανίσεις! Για τους clubbers τη διαφορά κάνει το club ''Mix'' (metro Monparnasse Bienvenue) κάτω από τον πύργο Monparnasse το ψηλότερο κτίριο της Γαλλίας! Κάθε Πέμπτη, στο συγκεκριμένο club οργανώνονται φοβερά erasmus parties με νέους και νέες από όλη την Ευρώπη!

χρήσιμα tips
Πώς : Με easy jet (από τον περασμένο Μάιο έχει απευθείας πτήσεις σε πολύ καλές τιμές έως και 60 ευρώ!)
Πού : Είχα την τύχη να με φιλοξενήσουν (merci beaucoup Γεωργία!) Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βρείτε αρκετά φτηνά hostel http://www.hostelworld.com/
Μεταφορές : Αν δεν τύχατε στη γενική απεργία των M.M.M. (!) όπως εγώ, προτείνουμε το metro που πάει σχεδόν παντού καθώς και τα λεωφορεία που πολλά εξυπηρετούν και το βράδυ. Ενναλακτικά, μπορείτε να νοικιάσετε με πιστωτική κάρτα ποδήλατα ''velib''. Θα τα βρείτε παντού στην πόλη.
Πάρτε γάντια, κασκόλ, παλτό και ομπρέλλα οπωσδήποτε!

1 σχόλιο:

BOOKINGSPACE είπε...

Μπορείτε να δείτε σημαντικές πληροφορίες για το Παρίσι από το http://bit.ly/dAmrvj το μοναδικό city break από το www.bookingspace.com